Het proces

95% recycling en hergebruik!

1

Van matrassenindustrie

Iedere stap in de levenscyclus van een matras is voor ons belangrijk. Ook, of misschien wel juist, voordat het bij ons terecht komt. Zo werkt Matras Recycling Europe nauw samen met de matrassenindustrie om hoogwaardige recycling mogelijk te maken. Voor matrasfabrikanten vergt dat een andere manier van ontwerpen. Bijvoorbeeld alternatieve manieren van verlijmen. Of door gebruik te maken van andere ingrediënten. Hiermee wordt ingespeeld op de producentenverantwoordelijkheid. Dit betekent dat de producent opdraait voor de kosten die recycling met zich meebrengt. Hoe meer materialen voor hergebruik in aanmerking komen, hoe lager de kosten. En dat is belangrijk. Want de CO2-uitstoot bij verbranding van matrassen is enorm.
2

Naar een beddenzaak...

Voor een nieuw matras ga je natuurlijk naar een beddenzaak. Vaak is het mogelijk om hier het afgedankte matras ook weer in te leveren. Met die retailers hebben wij goede afspraken gemaakt. Nadat de matrassen bij hen zijn ingeleverd, wordt een breng- of ophaalafspraak ingepland.
3

Naar slaapkamer...

Naar slaapkamer…
In deze fase verliezen we het matras een tijdje uit het oog. Als het goed is, brengt het hier de langste tijd door. Wanneer de eigenaar toe is aan vervanging, kan het oude matras retour naar een beddenzaak. Of…
4

Naar de gemeentewerf...

Iedere samenwerkende partij die matrassen inzamelt, voorzien wij van verzamelkarren waar de matrassen droog kunnen worden opgeslagen. Deze tijdelijke opslag is zeer flexibel en neemt weinig ruimte in beslag.
Afhankelijk van de afspraken die we hebben gemaakt, halen we de matrassen op of brengt de gemeentewerf de matrassen naar onze fabriek in Utrecht. Maak direct een afspraak
5

Naar Matras Recycling Europe…

Bij aankomst in de fabriek worden de matrassen direct van de trailers op de ontmantelingslijn geplaatst. Dit gebeurt volledig automatisch. Vervolgens worden de matrassen ontmanteld en de materialen gescheiden. Met de nieuwe ontmantelingslijn is Matras Recycling Europe als enige in staat om wel 20 tot 26 verschillende zuivere materialen uit een matras te halen. Niet voor niks zijn we hiervoor bekroond met een erkenning van Valumat!
6

Naar nieuwe toepassingen.

Tot slot zijn de vrijgekomen materialen beschikbaar voor nieuwe toepassingen. Denk aan sportmatten, koeienbeddingen, isolatiemateriaal, ondervloeren etcetera. Samen met ons uitgebreide netwerk van partners en klanten zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe duurzame oplossingen en toepassingen. We hebben elkaar hard nodig om te blijven ontwikkelen en te kunnen anticiperen op mogelijkheden in de toekomst.

Geïnteresseerd in onze diensten? Maak nu een afspraak!